La fragmentació del Món Antic

A partir del s. III d.C. l’Imperi Roma es començarà a col·lapsar, fins que al 476 d.C. la Roma Occidental caurà i amb ella tot el Mediterrani Occidental.

Podem resumir les causes d’aquest col·lapse: la debilitat del poder imperial, que tindrà com a conseqüència l’augment del poder de l’exèrcit; l’augment de la pressió fiscal, fruit de la fi de les conquestes i la manca d’esclaus; els atacs dels pobles bàrbars i la cristianització de l’imperi. El següent esquema us dona una visió més acurada de tot el procés.

 Extret de: http://esquemasdehistoria.blogspot.com.es/

Extret de: http://esquemasdehistoria.blogspot.com.es/

Malgrat els intents de solució (Teodosi -395 d.C.- divisió de l’imperi Arcadi -Orient- i Honori – Occident), l’Imperi s’anirà ruralitzant cosa que provocarà la fragmentació del poder polític (usurpació de les funcions de l’Estat per part dels grans propietaris) i de la propietat de la terra (inici del feudalisme).

Quan al 476 d.C. Roma sigui conquerida i Odoacre destitueixi al darrer emperador d’occident, el món Romà es fragmentarà en l’Imperi Romà Oriental (Bizanci) i els Regnes Germànics.

Anem a pams. En el següent mapa podeu observar la disposició dels regnes germànics.

Font: Nou Polis. 2n ESO. Ed. Vicens Vives

Font: Nou Polis. 2n ESO. Ed. Vicens Vives

Com podeu observar es van anar creant tot un seguit de noves estructures polítiques, en el lloc que abans estava ocupat per l’Imperi Occidental.

Aquests nous regnes s’organitzaran inicialment sota models de monarquia electivamalgrat que ben aviat aquesta es convertirà en hereditària.

Els nous amos d’occident seguiran utilitzant el llatí (d’aquí se’n derivaran les anomenades llengües romàniques) com a llengua oficial i el cristianisme com a religió oficial.

Tots aquests territoris patiran una forta ruralització, de manera que les ciutats parcialment despoblades es veuran reduïdes a centres administratius o seus episcopals, amb poca activitat econòmica. Els forts èxodes ciutat-camp, faran que l’agricultura sigui l’activitat econòmica predominant, basada en grans latifundis en mans de l’antiga noblesa romana i la nova noblesa germànica.

L’altra aspecte important a tenir en compte és el manteniment de l’Imperi Romà Oriental (Bizanci).

Font: Nou Polis. 1r ESO. Vivens Vives.

Font: Nou Polis. 1r ESO. Vivens Vives.

A Bizanci, trobem la continuació de la tradició hel·lenística,  romana i cristiana. Amb la seva capital a Constantinoble, serà durant molts segles un dels centre polítics i culturals més importants de tot el Mediterrani.

L’època de màxim esplendor la trobem amb Justinià (527-565). Aquest emperador va intentar recuperar els territoris perduts a occident i per això va fer un seguit de campanyes militars cap a Itàlia, Nord d’Àfrica i Sud de la Península Ibèrica (al mapa en color verd).

Especialment important són: la recopilació legal, Codi de Justinià i la construcció de Santa Sofia.

A la seva mort l’imperi va entrar en decadència, al 1054 es va produir el Cisma religiós entre l’esglèsia Ortodoxa (Oriental) i l’Occidental (Roma).

Finalment al 1453 l’Imperi va ser conquerit pels turcs i va desaparèixer.

Font: Nou Polis. 1r ESO. Vicens Vives

Font: Nou Polis. 1r ESO. Vicens Vives

Per últim, cal parlar de l’Imperi Carolingi. Fundat per Carlemany (768-814) té una importància cabdal per la història d’Europa (veure mapa).

Les seves conquestes el van portar a conquerir bona part de l’Europa Occidental, fet que li va permetre ser coronat emperador dels romans (800) pel papa Lleó III.

Però el més important del seu regnat va ser la consolidació d’un sistema de vassallatge per tal de mantenir el poder sobre tots els seus territoris, que serà la base de la futura organització feudal a l’Europa Medieval.

En els dos esquemes que teniu, podeu veure els aspectes més destacables del seu regnat.

Vídeo: Caiguda de l’Imperi Romà

Vídeo: Carlemany

Vídeo: Santa Sofia (Constantinobla)

http://www.edu3.cat/Edu3tv/Fitxa?p_id=8191&p_ex=memoria%20de%20catalunya

Quant a Josep Maria Bofarull

He estat educador, docent i formador al llarg de 33 anys, especialment de Geografia i Història i en general de les ciències socials a diferents nivells educatius. El temps passa, tempus fugit deia Virgili, i el setembre de 2020 em vaig jubilar. La qual cosa ha provocat que la meva dedicació professional ha canviat d’intensitat i d’àmbit. Les ciències socials, i especialment la geografia i la història, han format part de la meva vida professional i privada. Sempre m'han interessat els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX i els moviments de protesta i antiglobalització de principis del segle XXI, que porten qüestionant durant anys el procés econòmic i tècnic-científic del capitalisme, que ha dominat l’escenari global des de la revolució industrial del s. XVIII, generant unes particulars circumstàncies en la distribució dels diners, el poder i els recursos a escala mundial, i que és responsable directe dels processos de repartiment desigual de la riquesa i de les crisis climàtiques, econòmiques, migratòries, socials i darrerament sanitàries del món globalitzat en les darreres dècades. El bloc que esteu consultant és el resultat de sis anys de treball amb els meus alumnes de geografia de 2n de batxillerat. Hi trobareu multitud d’entrades sobre el temari de PAU, però també un seguit de continguts que pretenen aportar un petit gra d’arena a la comprensió del món actual amb esperit crític. En un moment històric en què sembla que les grans idees han perdut credibilitat, i com diu Zygmunt Bauman a Temps líquids amb un estat que ja ha perdut la seva autoritat, i intenta legitimar-se a partir d’una fórmula política alternativa que bescanvia llibertat per seguretat, és necessari mantenir una mirada oberta a tot el que passa. Penso que les ciències socials ens poden donar aquesta mirada.
Aquesta entrada ha esta publicada en 2n ESO, Inici. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari