L’Europa Feudal

Font: Nou Polis. 2n ESO. Vicens Vives

Font: Nou Polis. 2n ESO. Vicens Vives

En aquest tema estudiarem l’inici de l’Edat Mitjana. Però, abans de començar anem a definir alguns conceptes que ens seran útils al llarg dels següents temes.

Edat Mitjana: període que compren des de el segle V d.C. (caiguda de l’Imperi Romà Occidental – 476 d.C.-) fins el segle XV (aproximadament 1453 – conquesta de l’Imperi Bizantí pels turcs – o bé 1492 – descobriment d’Amèrica per Colom -).

El període abans definit es divideix a la seva vegada en:

Alta Edat Mitjana: del segle V al X.

ESQUEMA ALTA E MITJANA

Fes click sobre l’esquema

Baixa Edat Mitjana: del segle XI al XV.

SOC MEDIEVAL BAIXA EDAT MITJANA

Fes click sobre l’esquema

A partir del s.IX i com a conseqüència de la forta inestabilitat política i les incursions d’hongaresos, musulmans i bizantins,a l’Europa Occidental es va anar formant un nou sistema d’organització política, social i econòmica que coneixem amb el nom de FEUDALISME.

És per això que els monarques per a poder mantenir el seu poder van tenir que crear un sistema de relacions amb els seus nobles que garantissin el control del territori. A aquest sistema l’anomenem VASSALLATGE.

Piràmide feudal: a partir del següent esquema estudiem l’estructura social de la societat medieval. Abans de fer-ne l’anàlisi cal tenir en compte algunes característiques:

  • Basada en una forta desigualtat.
  • Dividida en estaments tancats.
  • Absència de mobilitat social.
  • Adscripció per naixement.
Font: Nou Polis. 2n ESO. Vicens Vives

Font: Nou Polis. 2n ESO. Vicens Vives

En aquesta estructura social, el Rei ocupa la part superior de la piràmide, el seu poder és més teòric que real. Se’l considera el primus inter paris (el primer entre els iguals). Aquest poder és diví (SACRUM), és dir prové de Déu, és el representant de Déu a la Terra.

Les atribucions del Rei són:

  • Dirigir la guerra.
  • Cobrar impostos
  • Jutge Suprem

El feu medieval: a la societat medieval tant els nobles com els eclesiàstics vivien del treball dels pagesos. Aquí en teniu el funcionament.

ESQUEMA  FEU

L’Església com estament privilegiat regulava i controlava la vida de l’Europa cristiana. La seva organització piramidal. En el següent esquema en podeu veure el seu funcionament.

Vídeo: Sorgiment del Feudalisme

Vídeo: Feudalització d’Europa

Vídeo: Les creuades.

Vídeo de TV3. La memòria dels cargols.  Capítol 1(49:13′) La sèrie en clau de ficció fa un repàs singular de la història de Catalunya. Interessant per a veure amb calma i passar una bona estona.

Quant a Josep Maria Bofarull

He estat educador, docent i formador al llarg de 33 anys, especialment de Geografia i Història i en general de les ciències socials a diferents nivells educatius. El temps passa, tempus fugit deia Virgili, i el setembre de 2020 em vaig jubilar. La qual cosa ha provocat que la meva dedicació professional ha canviat d’intensitat i d’àmbit. Les ciències socials, i especialment la geografia i la història, han format part de la meva vida professional i privada. Sempre m'han interessat els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX i els moviments de protesta i antiglobalització de principis del segle XXI, que porten qüestionant durant anys el procés econòmic i tècnic-científic del capitalisme, que ha dominat l’escenari global des de la revolució industrial del s. XVIII, generant unes particulars circumstàncies en la distribució dels diners, el poder i els recursos a escala mundial, i que és responsable directe dels processos de repartiment desigual de la riquesa i de les crisis climàtiques, econòmiques, migratòries, socials i darrerament sanitàries del món globalitzat en les darreres dècades. El bloc que esteu consultant és el resultat de sis anys de treball amb els meus alumnes de geografia de 2n de batxillerat. Hi trobareu multitud d’entrades sobre el temari de PAU, però també un seguit de continguts que pretenen aportar un petit gra d’arena a la comprensió del món actual amb esperit crític. En un moment històric en què sembla que les grans idees han perdut credibilitat, i com diu Zygmunt Bauman a Temps líquids amb un estat que ja ha perdut la seva autoritat, i intenta legitimar-se a partir d’una fórmula política alternativa que bescanvia llibertat per seguretat, és necessari mantenir una mirada oberta a tot el que passa. Penso que les ciències socials ens poden donar aquesta mirada.
Aquesta entrada ha esta publicada en 2n ESO, Inici. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari