L’Islam. Comentari mapa econòmic. Pàg. 10. Nou Polis. 2n ESO.

Aquí us deixo el comentari del mapa de les rutes comercials del món musulmà al segle X.

mapa economic mon musulmaContext històric. Malgrat l’afebliment i divisió que van significar les invasions de pobles nòmades de l’Àsia Central (turcs i mongols), el califat abbàssida dirigia des de Bagdad una economia que permetia connectar tot el mar Mediterrani des de la Península Ibèrica, fins les costes de Palestina. El seu paper com a intermediari indiscutible dels fluxos comercials entre Orient i Occident, era el resultat d’un sistema d’impostos ben estructurat que permetia finançar l’administració de l’Estat alhora que potenciava el desenvolupament econòmic agrícola i industrial. En aquest marc el Califat de Còrdova hi jugava un paper molt important, donada la seva posició geogràfica d’intermediari amb els regnes cristians del nord i la seva important economia basada en la seva artesania i producció agrícola.

Descripció. Com es pot observar en el mapa, al voltant del Mediterrani es situen tres grans civilitzacions la musulmana (nord d’Àfrica, Península Ibèrica, Península d’Aràbia, Pròxim Orient), la Bizantina ( península Balcànica i la península d’Anatòlia) i finalment els regnes cristians de l’Europa Occidental. El Califat de Còrdova forma part de la civilització musulmana, controlant tota la Península Ibèrica exceptuant la franja nord (Astúries, Cantàbria, i la zona Pirenàica).

Anàlisi. El mapa mostra les principals rutes comercials terrestres, fluvials i marítimes entre el món bizantí, cristià i musulmà. Com podem observar del nord d’Europa s’exportaven estany, ambre, pells, armes i esclaus, que a través de Venècia, en el mar Adriàtic, arribaven als territoris del sud. D’Àfrica arribaven or i esclaus, a través de Fes i Còrdova (Al-Andalus) i or esclaus i ivori a través del Caire. Productes luxosos com la seda, el paper, la porcellana, les espècies, les pedres precioses i els perfums arribaven des de les llunyanes Índia i Xina a través de Sarmarcanda al nord, Bagdad, la capital de l’imperi Abbàssida i el Golf Pèrsic i el mar Roig. 

Aquestes rutes unien Europa, Àsia i Àfrica en un flux comercial constant, que posava en contacte a les tres civilitzacions abans comentades.

Quant a Josep Maria Bofarull

He estat educador, docent i formador al llarg de 33 anys, especialment de Geografia i Història i en general de les ciències socials a diferents nivells educatius. El temps passa, tempus fugit deia Virgili, i el setembre de 2020 em vaig jubilar. La qual cosa ha provocat que la meva dedicació professional ha canviat d’intensitat i d’àmbit. Les ciències socials, i especialment la geografia i la història, han format part de la meva vida professional i privada. Sempre m'han interessat els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX i els moviments de protesta i antiglobalització de principis del segle XXI, que porten qüestionant durant anys el procés econòmic i tècnic-científic del capitalisme, que ha dominat l’escenari global des de la revolució industrial del s. XVIII, generant unes particulars circumstàncies en la distribució dels diners, el poder i els recursos a escala mundial, i que és responsable directe dels processos de repartiment desigual de la riquesa i de les crisis climàtiques, econòmiques, migratòries, socials i darrerament sanitàries del món globalitzat en les darreres dècades. El bloc que esteu consultant és el resultat de sis anys de treball amb els meus alumnes de geografia de 2n de batxillerat. Hi trobareu multitud d’entrades sobre el temari de PAU, però també un seguit de continguts que pretenen aportar un petit gra d’arena a la comprensió del món actual amb esperit crític. En un moment històric en què sembla que les grans idees han perdut credibilitat, i com diu Zygmunt Bauman a Temps líquids amb un estat que ja ha perdut la seva autoritat, i intenta legitimar-se a partir d’una fórmula política alternativa que bescanvia llibertat per seguretat, és necessari mantenir una mirada oberta a tot el que passa. Penso que les ciències socials ens poden donar aquesta mirada.
Aquesta entrada ha esta publicada en 2n ESO, Exercicis resolts, Inici. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari