INTRODUCCIÓ A LA GEOGRAFIA

La Geografia és la ciència que estudia l’espai terrestre. Hi han moltes classificacions que podem utilitzar per emmarcar el camp d’estudi d’aquesta disciplina. A la introducció del llibre de text en teniu una força clara.

En general la geografia tracta d’entendre les relacions que s’estableixen entre les societat humanes i el medi. 

Veiem la introducció que teniu al llibre.

Introducció

Procediments: 

 I.- Interpretació fotografies aèries.

A partir de l’esquema de comentari que teniu a la pàgina 9 del llibre de text, analitzeu la següent imatge:

Foto Satélite: Gentileza NASA Extret de: http://www.deisidro.com/delta/  [26/08/2014]

Foto Satélite: Gentileza NASA
Extret de: http://www.deisidro.com/delta/ [26/08/2014]

 II.- Construcció i interpretació de gràfics.

 Gràfic lineal. A partir de les dades que et proporciono elabora i interpreta un gràfic lineal, seguint les indicacions de la pàgina 12 del llibre de text.

Taula flux migratori

 

Recordeu que cal que envieu els exercicis al correu electrònic que us vaig donar a classe.

 

 

 

 

Quant a Josep Maria Bofarull

He estat educador, docent i formador al llarg de 33 anys, especialment de Geografia i Història i en general de les ciències socials a diferents nivells educatius. El temps passa, tempus fugit deia Virgili, i el setembre de 2020 em vaig jubilar. La qual cosa ha provocat que la meva dedicació professional ha canviat d’intensitat i d’àmbit. Les ciències socials, i especialment la geografia i la història, han format part de la meva vida professional i privada. Sempre m'han interessat els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX i els moviments de protesta i antiglobalització de principis del segle XXI, que porten qüestionant durant anys el procés econòmic i tècnic-científic del capitalisme, que ha dominat l’escenari global des de la revolució industrial del s. XVIII, generant unes particulars circumstàncies en la distribució dels diners, el poder i els recursos a escala mundial, i que és responsable directe dels processos de repartiment desigual de la riquesa i de les crisis climàtiques, econòmiques, migratòries, socials i darrerament sanitàries del món globalitzat en les darreres dècades. El bloc que esteu consultant és el resultat de sis anys de treball amb els meus alumnes de geografia de 2n de batxillerat. Hi trobareu multitud d’entrades sobre el temari de PAU, però també un seguit de continguts que pretenen aportar un petit gra d’arena a la comprensió del món actual amb esperit crític. En un moment històric en què sembla que les grans idees han perdut credibilitat, i com diu Zygmunt Bauman a Temps líquids amb un estat que ja ha perdut la seva autoritat, i intenta legitimar-se a partir d’una fórmula política alternativa que bescanvia llibertat per seguretat, és necessari mantenir una mirada oberta a tot el que passa. Penso que les ciències socials ens poden donar aquesta mirada.
Aquesta entrada ha esta publicada en 0. Introducció: la geografia i la feina del geògraf, 3r ESO. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari