Les migracions a Espanya.

Parlem de fenomens històrics de moviment de població tant a nivell intern com extern. Las raons que els expliquen son diverses, però la més important és l’econòmica, és a dir la necessitat de trobar una feina per superar la situació de pobresa i millorar les condicions de vida.

Migracions  interiors: les més importants van ser l’èxode rural, o transvasament de població camp-ciutat i cap a les regions industrials. Tot i que en podem trobar a finals del segle XIX com a conseqüència de la industrialització, va ser entre 1950 i 1975 que aquest procés va ser massiu.

Font: Geografia i Història 2n ESO. Vicens Vives

Font: Geografia i Història 2n ESO. Vicens Vives

Causes del procés:

  • Pagesos que abandonaven les zones rurals davant l’augment de la població i la mecanització del camp. Inicialment aquestes poblacions rurals es van dirigir cap els centres industrials de Catalunya i el País Basc. A partir de 1950 i al llarg de tota la dècada de 1960 el procés s’intensifica cap les províncies industrialitzades (Barcelona, Madrid, València i Biscaia).
  • Les zones rurals es caracteritzaven per tenir una baixa productivitat agrícola (Castella-Lleó), un atur elevat, resultat del predomini dels latifundis i d’una població majoritàriament jornalera (cas d’Andalusia i Extremadura) o bé la presència dominant del minifundi (Galícia).
  • Demanda de mà d’obra abundant i barata de les zones industrials del país (Catalunya, País Basc, Madrid).

Efectes:  

  • Envelliment de la població a les zones emissores d’emigrants.
  • Manca de serveis a les zones receptores (habitatges, escoles …) i com a conseqüència l’aparició de suburbis a les perifèries de les ciutats.

Migracions exteriors:

  • Des del segle XV fins la Segona Guerra Mundial (1939-45), es van produir fortes emigracions cap a Amèrica Llatina. Especialment entre 1915 i 1918 van sortir d’Espanya prop de 800.000 persones, 650.000 cap Argentina. El procés es veu aturat per la crisi econòmica de 1929, la Guerra Civil Espanyola (1936-39), la Segona Guerra Mundial (1939-45) i les crisis econòmiques i polítiques a l’Amèrica Llatina.
  • Entre 1960 i 1975 molts espanyols van emigrar cap al països industrialitzats d’Europa (Alemanya, Suïssa i França). Aquesta emigració va afectar de manera molt especial a Andalusia i Galícia, i en segon lloc Castella, València i Extremadura.

 Les conseqüències  per Espanya:

  • Disminució de la població.
  • Disminució de la pressió social i econòmica (es redueixen els alts nivells d’atur)
  • Entrada de divises.
  • Desarrelament de la població emigrada.

La crisi econòmica de 1973 (crisi del petroli) va aturar el procés.

Migracions actuals:

  • Immigració de població estrangera: des de finals del segle XX fins el 2007, Espanya s’ha convertit en un país que rep immigrants procedents d’Àsia, Àfrica, Amèrica Llatina i Europa de l’Est.
Font: El País

Font: El País

Causes del procés:

  • Evolució positiva de l’economia espanyola entre 1995-2007 que provoca una forta demanda de mà d’obra.
  • El buit demogràfic provocat per la caiguda de la natalitat.

Tipus d’immigració:

  • Emigrants de països pobres. El grup més nombrós, procedents d’Àfrica, Amèrica Llatina, Europa de l’Est i Àsia, vénen a la recerca de feina i unes condicions de vida dignes.
  • Directius de multinacionals, treballadors d’alt nivell de qualificació i persones vinculades al món artístic i cultural. La majoria procedents de la UE, vénen per qüestions laborals o atrets per la qualitat de vida.
  • Jubilats: procedents d’Europa Central i del Nord. Situen la seva residència al litoral mediterrani i venen a buscar un clima suau i bons serveis.
  • Refugiats polítics.  Persones que per motius polítics, conflictes armats, violència generalitzada o per qüestions de seguretat personal han de fugir del seu país d’origen.

Font: Notes de premsa 30 de juny 2014. INE. [en línia]. [Consulta 30/12/2014]

Font: Notes de premsa 30 de juny 2014. INE. [en línia]. [Consulta 30/12/2014]

Conseqüències de la immigració per Espanya:

  • Augment de la població.
  • Contribució al pagament de les pensions.
  • Disponibilitat de mà d’obra.
  • Diversitat cultural.

Emigració espanyola a l’estranger: com a conseqüència de la crisi econòmica del 2007 molts espanyols han tornat a emigrar cap Europa. El fenomen afecta també als estrangers residents al nostre país que o bé retornen als seus països d’origen o marxen a altres països d’Europa.

Al 2011 Espanya tenia 5.751.487 estrangers, al 2014 en té 5.000.258. Al mateix temps es produeix una emigració massiva d’espanyols a l’exterior a la recerca de feina. Entre 2007 i 2014 marxen 486.387 persones, majoritàriament d’entre 16 i 34 anys amb alts nivells formatius.

Font: Notes de premsa 30 de juny 2014. INE. [en línia]. [Consulta 30/12/2014]

Font: Notes de premsa 30 de juny 2014. INE. [en línia]. [Consulta 30/12/2014]

Quant a Josep Maria Bofarull

He estat educador, docent i formador al llarg de 33 anys, especialment de Geografia i Història i en general de les ciències socials a diferents nivells educatius. El temps passa, tempus fugit deia Virgili, i el setembre de 2020 em vaig jubilar. La qual cosa ha provocat que la meva dedicació professional ha canviat d’intensitat i d’àmbit. Les ciències socials, i especialment la geografia i la història, han format part de la meva vida professional i privada. Sempre m'han interessat els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX i els moviments de protesta i antiglobalització de principis del segle XXI, que porten qüestionant durant anys el procés econòmic i tècnic-científic del capitalisme, que ha dominat l’escenari global des de la revolució industrial del s. XVIII, generant unes particulars circumstàncies en la distribució dels diners, el poder i els recursos a escala mundial, i que és responsable directe dels processos de repartiment desigual de la riquesa i de les crisis climàtiques, econòmiques, migratòries, socials i darrerament sanitàries del món globalitzat en les darreres dècades. El bloc que esteu consultant és el resultat de sis anys de treball amb els meus alumnes de geografia de 2n de batxillerat. Hi trobareu multitud d’entrades sobre el temari de PAU, però també un seguit de continguts que pretenen aportar un petit gra d’arena a la comprensió del món actual amb esperit crític. En un moment històric en què sembla que les grans idees han perdut credibilitat, i com diu Zygmunt Bauman a Temps líquids amb un estat que ja ha perdut la seva autoritat, i intenta legitimar-se a partir d’una fórmula política alternativa que bescanvia llibertat per seguretat, és necessari mantenir una mirada oberta a tot el que passa. Penso que les ciències socials ens poden donar aquesta mirada.
Aquesta entrada ha esta publicada en 3r ESO, Unitat 6. La població a la UE, Espanya i Catalunya.. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Les migracions a Espanya.

  1. Roger ha dit:

    Molt interessant! Gràcies!

Deixa un comentari