La població a Catalunya.

Catalunya té  7.513.000 habitants amb una densitat de 232 ha/km² i un pes demogràfic del 16 % del total de la població espanyola. La seva evolució ha estat al llarg dels segles similar als països del seu entorn. Fins el segle XVI predomina el model característic de l’Antic Règim, amb pèrdues periòdiques de població com a conseqüència de la fam, les epidèmies, les guerres. A partir del s. XVI i de manera molt concreta al s. XVIII assistim a una recuperació sostinguda de la població. El desenvolupament agrícola i comercial, la disminució de les epidèmies i altres factors relacionats amb l’alimentació i la higiene afavoreixen aquest procés. El s. XIX presenta el creixement més espectacular fruit de la revolució industrial i els seus efectes sobre la producció agrícola, industrial i comercial.

El segle XX el creixement vegetatiu és positiu gràcies a:

  • Immigració (1900-30): permeten un saldo poblacional positiu. arribada d’aproximadament  500.000 persones, procedents principalment d’Aragó, València i Múrcia. La població va passar de poc més de dos milions d’habitants a quasi tres (veure quadre), atretes per la demanda de mà d’obra, especialment per la generada a l’Exposició Universal de Barcelona de 1929.
Població a Catalunya 1900-1930. Font: Demografia. Sapien.cat. [en línia]. [Consulta: 22/12/2014]

Població a Catalunya 1900-1930. Font: Demografia. Sapien.cat. [en línia]. [Consulta: 22/12/201

  • 1950-75: arribada de poc més de 1.500.000 persones, procedents principalment d’Andalusia, Extremadura i Galícia, atretes per el dinamisme industrial de Catalunya i la possibilitat de trobar feina. La població passa de tres a sis milions d’habitants.

evolució de la població de cat

  • Finals de segle i fins 2008-09: la bonança econòmica atrau una onada de nouvinguts que imprimiran una nova embranzida al creixement demogràfic català. Immigrants procedents de diferents parts del món, especialment del Marroc, Amèrica Llatina i Europa de l’Est permeten arribar  als 7,500.000 habitants.

 població estrangera catalunyaActualment el procés demogràfic català presenta signes d’esgotament,  les taxes de natalitat han caigut als darrers anys (2009 11,4‰; 2013  9,6‰). Per la seva banda la mortalitat es situa entre el 8 i 9 ‰ i l’esperança de vida augmenta, el resultat és una població molt envellida, un 21 % dels catalans té més de 65 anys i d’aquest un 12% supera els 85 anys.

Raons d’aquesta situació:

  • Les baixes fecunditats (a partir de 1980) entre 1,1 i 1,5 fills per dona
  • L’envelliment de la població, l’esperança de vida pels homes és de 79 anys i per les dones de 85.
  • L’ampliació de l’edat de maternitat del primer fill al voltant dels 31 anys.
  • El creixement de la mortalitat, com a conseqüència de l’envelliment de la població.
  • La crisi econòmica.
Font: Xifres de Catalunya.. INE [en línia] [Consulta: 22/11/2014]

Font: Xifres de Catalunya.. INE [en línia] [Consulta: 22/11/2014]

Com podeu veure la piràmide mostra un país desenvolupat, amb una natalitat baixa i una esperança de vida elevada. Tot i així hi han algunes característiques peculiars, la lleugera ampliació de la base, suposa un augment de la natalitat en part gràcies a la immigració procedent de l’estranger. Tanmateix, l’amplada de la cúspide és conseqüència del continu ascens de l’esperança de vida indica un envelliment progressiu de la població catalana. Aquesta situació ha provocat en els darrers anys la necessitat de crear o ampliar nous serveis i equipaments en els camps de l’educació, l’assistència pediàtrica, les polítiques socials i sanitàries (geriàtrics, centres de dia).

Distribució de la població en el territori:

La població catalana es distribueix de manera molt desigual en el territori: Barcelona representa el 23 % del total i junt amb l’àrea metropolitanaarriba al 44 % . Les zones amb més població es situen a la façana marítima (del Maresme al Tarragonès, el Vallés Oriental i Occidental, Lleida i Girona). A l’altra banda trobem la Catalunya interior, sent el Prepirineu lleidatà el que menys població té.

Font: Atles Nacional de Catalunya. [en línia] [Consulta: 22/11/2014]

Font: Atles Nacional de Catalunya. [en línia] [Consulta: 22/11/2014]

Quant a Josep Maria Bofarull

He estat educador, docent i formador al llarg de 33 anys, especialment de Geografia i Història i en general de les ciències socials a diferents nivells educatius. El temps passa, tempus fugit deia Virgili, i el setembre de 2020 em vaig jubilar. La qual cosa ha provocat que la meva dedicació professional ha canviat d’intensitat i d’àmbit. Les ciències socials, i especialment la geografia i la història, han format part de la meva vida professional i privada. Sempre m'han interessat els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX i els moviments de protesta i antiglobalització de principis del segle XXI, que porten qüestionant durant anys el procés econòmic i tècnic-científic del capitalisme, que ha dominat l’escenari global des de la revolució industrial del s. XVIII, generant unes particulars circumstàncies en la distribució dels diners, el poder i els recursos a escala mundial, i que és responsable directe dels processos de repartiment desigual de la riquesa i de les crisis climàtiques, econòmiques, migratòries, socials i darrerament sanitàries del món globalitzat en les darreres dècades. El bloc que esteu consultant és el resultat de sis anys de treball amb els meus alumnes de geografia de 2n de batxillerat. Hi trobareu multitud d’entrades sobre el temari de PAU, però també un seguit de continguts que pretenen aportar un petit gra d’arena a la comprensió del món actual amb esperit crític. En un moment històric en què sembla que les grans idees han perdut credibilitat, i com diu Zygmunt Bauman a Temps líquids amb un estat que ja ha perdut la seva autoritat, i intenta legitimar-se a partir d’una fórmula política alternativa que bescanvia llibertat per seguretat, és necessari mantenir una mirada oberta a tot el que passa. Penso que les ciències socials ens poden donar aquesta mirada.
Aquesta entrada ha esta publicada en 3r ESO, Unitat 6. La població a la UE, Espanya i Catalunya.. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari