Paisatge urbà. Plànols urbans.

La ubicació geogràfica d’una ciutat és el resultat de processos històrics complexos. Aquesta ubicació obeeix a raons estratègiques com: el fàcil accés (ports, creuament de camins), la disponibilitat de recursos, la facilitat defensiva.

Per tant, a les ciutats actuals podem distingir una morfologia determinada que està relacionada amb la seva història. A Europa podem distingir els següent plànols urbans:

Pla irregular: aquest tipus de plànol coincideix amb la zona antiga de la ciutat i s’ubica històricament a la ciutat preindustrial. Amb un origen romà o medieval (cristià o musulmà, envoltada de muralles, encara avui en dia en podem resseguir el seu traçat a moltes ciutats (Tarragona, Lugo, Cáceres, Granada, Ávila). Disposició caòtica dels carrers sense cap ordre determinat (carrers estrets i irregulars).

Font: http://www.zonu.com/ [en línia] [ Consulta: 29/01/2015]

Font: http://www.zonu.com/ [en línia] [ Consulta: 29/01/2015]

Pla ortogonal: també rep el nom de plànol reticular o en quadrícula, i la seva morfologia és molt simple, carrers perpendiculars que dibuixen illes d’habitatge quadrades o rectangulars amb els edificis disposats de forma ordenada. El seu desenvolupament més característic es dona al segle XIX, quan moltes ciutats com Barcelona van enderrocar les muralles medievals i van construir els eixamples. El  més conegut dels eixamples d’Espanya és el de Barcelona, construït i dissenyat per Ildefons Cerdà al 1863, que va dissenyar un plànol rigorós i precís que donava resposta a les necessitats de la ciutat.

Font: Google Maps

Font: Google Maps

Pla radiocèntric: aquest tipus de plànol acostuma a ser el resultat de l’existència d’un edifici o un espai singular (catedral, castell, plaça), de manera que condiciona l’ordenació de tota la ciutat. Des d’aquest punt central parteixen els carrers i les avingudes que connecten els diversos sectors de la ciutat. Per permetre la connexió dels diferents barris urbans sense tenir que passar pel centre es complementa amb vies concèntriques (cinturons urbans). Exemples: París, Moscou i Amsterdam. Parcialment Vitòria, Tarragona, Pamplona també tenen disposicions urbans amb aquestes característiques.

Font: Google Maps

Font: Google Maps

A les ciutats actuals cal una planificació per tal de gestionar el seu creixement. En aquesta planificació intervenen fonamentalment les administracions públiques que elaboren lleis i creen organismes per tal de gestionar i controlar l’ús del sòl.

A l’Estat espanyol la gestió del sòl urbà es fa a partir dels anomenats Plans Generals d’Ordenació Urbanística, on es classifica el sòl en quatre tipus:

  • Sòl urbà: sòl construït, urbanitzat i amb el traçat dels carrers, que disposa de subministrament d’aigua, electricitat, clavegueres.
  • Sòl urbanitzable: aquella part del sòl que a partir dels plans urbanístics podrà ser construït per tal de garantir el creixement de la població i de l’activitat econòmica.
  • Sòl no urbanitzable: sòl sota un règim especial de protecció que mai podrà ser urbanitzat donats els seus valors ambientals, paisatgístics, històrics, culturals …, o bé perquè està situat en àrees amb importants riscos naturals o per altres raons de benefici col·lectiu.
  • Sistemes generals: terrenys destinats al funcionament del municipi (xarxa viària, zones verdes, equipaments, serveis urbans, infraestructures públiques).

 

Font: http://territori.scot.cat/ [en línia] [Consulta 17/01/2015]

Font: http://territori.scot.cat/ [en línia] [Consulta 17/01/2015]

En el disseny de la ciutat a banda de l’Administració Pública intervenen també altres agents urbans, cadascun d’ells amb interessos particulars.

Agents socials urbans:

  • Propietaris privats de sòl: acostumen a ser promotors immobiliaris disposats a construir habitatges, locals o naus industrials. El seu objectiu és fer negoci i generalment ho fan especulant amb la compravenda de terrenys i edificis. Són propietaris dels solars, les finques, els pisos, els locals i altres espais urbans.
  • Empresaris: intenten ubicar el seu negoci a la situació idònia,. Generen activitat econòmica i llocs de treball.
  • Ciutadans: són els agents bàsics, ja que el seu objectiu és satisfer necessitats (habitatge, transport, educació, sanitat, serveis …).
  • Organismes públics: parlem aquí d’Ajuntaments, Diputacions, Comunitats Autònomes.  A partir de la construcció d’equipaments, infraestructures i bens i serveis públics, defineixen el creixement urbà, regulen els desequilibris i resolen els problemes que es puguin plantejar. Una de les seves funcions principals és la d’informar als ciutadans i evitar l’especulació.

lll

Quant a Josep Maria Bofarull

He estat educador, docent i formador al llarg de 33 anys, especialment de Geografia i Història i en general de les ciències socials a diferents nivells educatius. El temps passa, tempus fugit deia Virgili, i el setembre de 2020 em vaig jubilar. La qual cosa ha provocat que la meva dedicació professional ha canviat d’intensitat i d’àmbit. Les ciències socials, i especialment la geografia i la història, han format part de la meva vida professional i privada. Sempre m'han interessat els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX i els moviments de protesta i antiglobalització de principis del segle XXI, que porten qüestionant durant anys el procés econòmic i tècnic-científic del capitalisme, que ha dominat l’escenari global des de la revolució industrial del s. XVIII, generant unes particulars circumstàncies en la distribució dels diners, el poder i els recursos a escala mundial, i que és responsable directe dels processos de repartiment desigual de la riquesa i de les crisis climàtiques, econòmiques, migratòries, socials i darrerament sanitàries del món globalitzat en les darreres dècades. El bloc que esteu consultant és el resultat de sis anys de treball amb els meus alumnes de geografia de 2n de batxillerat. Hi trobareu multitud d’entrades sobre el temari de PAU, però també un seguit de continguts que pretenen aportar un petit gra d’arena a la comprensió del món actual amb esperit crític. En un moment històric en què sembla que les grans idees han perdut credibilitat, i com diu Zygmunt Bauman a Temps líquids amb un estat que ja ha perdut la seva autoritat, i intenta legitimar-se a partir d’una fórmula política alternativa que bescanvia llibertat per seguretat, és necessari mantenir una mirada oberta a tot el que passa. Penso que les ciències socials ens poden donar aquesta mirada.
Aquesta entrada ha esta publicada en 3r ESO, Unitat 7. L'espai urbà. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari