Desenvolupament sostenible i gestió dels residus.

El desenvolupament sostenible vol afavorir que l’economia pugui satisfer les necessitats bàsiques de la població sense comprometre el medi ambient del futur.

Sabem que els recursos naturals del planeta són limitats, per això cal utilitzar-los de manera racional i evitar-ne la sobreexplotació.

Un molt bon exemple de desenvolupament sostenible és la gestió dels residus. En el món actual, la fabricació de productes augmenta de manera constants, a la vegada les nostres societats són cada cop més consumistes. La combinació d’aquests dos aspectes implica no solament una explotació cada cop més important de recursos i matèries primeres, sinó també la generació de residus en quantitats molt elevades.

Aquesta és una situació no sostenible, i per tal d’evitar-la cal potenciar una nova cultura basada en les tres “R”: reduir, reutilitzar i reciclar.

Per tal de millorar la salut del planeta, calen accions col·lectives i individuals:

  • Consum responsable: és a dir, ser conscients del tipus i la quantitat de productes que comprem i que fem servir, no n’hi ha prou en reduir les nostres despeses innecessàries, sinó que cal reduir la producció i per tant l’espoli de recursos i matèries primeres.
  • Reutilitzar: evitant el malbaratament que suposa la fabricació de molts productes d’usar i llençar, podem prolongar-ne la vida útil o consumint directament productes d’ús més prolongat. Una altra forma de reutilitzar, és la de donar aquells productes que ja no usem a una altra persona que els continuï utilitzant.
  • Recollida selectiva: quan el producte ha deixat de ser útil (residu) cal fer-ne una recollida selectiva per facilitar-ne el reciclatge. La recollida selectiva a banda de ser una forma de control dels residus perillosos, ens permet recuperar-los o manipular -los per fer-los entrar un altra cop en la cadena de consum i de producció.

 

Font: http://habitat.aq.upm.es/[Consulta: 13/04/2015]

Font: http://elvallenc.cat/[Consulta: 13/04/2015]

Altres tipus de residus:

  • Recollida de piles i medicaments. Les piles i els medicaments han de llençar-se en contenidors habilitats especialment per a aquests tipus de residus.
  • Recollida de mobles i voluminosos. Alguns ajuntament tenen un servei gratuït per als particulars, que es realitza a demanda.
  • Recollida d’esporga. Alguns ajuntaments tenen servei de recollida de restes de jardineria s’adreça a particulars.
  • Recollida comercial. És una opció que alguns ajuntament posen a l’abast dels establiments (comerços, petites empreses i indústria) per facilitar la gestió dels seus residus.
  • Altres residus (Deixalleries). Servei públic on s’han de portar residus tant reciclables com especials per facilitar-ne la reutilització i el tractament. 

Algunes dades (Baix Camp): veure recollida de fraccions.

Recollida selectiva Baix Camp 2013 Font: http://estadistiques.arc.cat/[Consulta: 13/04/2015]

Recollida selectiva Baix Camp 2013 Font: http://estadistiques.arc.cat/[Consulta: 13/04/2015]

Quant a Josep Maria Bofarull

He estat educador, docent i formador al llarg de 33 anys, especialment de Geografia i Història i en general de les ciències socials a diferents nivells educatius. El temps passa, tempus fugit deia Virgili, i el setembre de 2020 em vaig jubilar. La qual cosa ha provocat que la meva dedicació professional ha canviat d’intensitat i d’àmbit. Les ciències socials, i especialment la geografia i la història, han format part de la meva vida professional i privada. Sempre m'han interessat els moviments socials com a instruments de transformació dels segles XIX i XX i els moviments de protesta i antiglobalització de principis del segle XXI, que porten qüestionant durant anys el procés econòmic i tècnic-científic del capitalisme, que ha dominat l’escenari global des de la revolució industrial del s. XVIII, generant unes particulars circumstàncies en la distribució dels diners, el poder i els recursos a escala mundial, i que és responsable directe dels processos de repartiment desigual de la riquesa i de les crisis climàtiques, econòmiques, migratòries, socials i darrerament sanitàries del món globalitzat en les darreres dècades. El bloc que esteu consultant és el resultat de sis anys de treball amb els meus alumnes de geografia de 2n de batxillerat. Hi trobareu multitud d’entrades sobre el temari de PAU, però també un seguit de continguts que pretenen aportar un petit gra d’arena a la comprensió del món actual amb esperit crític. En un moment històric en què sembla que les grans idees han perdut credibilitat, i com diu Zygmunt Bauman a Temps líquids amb un estat que ja ha perdut la seva autoritat, i intenta legitimar-se a partir d’una fórmula política alternativa que bescanvia llibertat per seguretat, és necessari mantenir una mirada oberta a tot el que passa. Penso que les ciències socials ens poden donar aquesta mirada.
Aquesta entrada ha esta publicada en 3r ESO, Unitat 20: El repte mediambiental. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari